Preparat zakwaszający, obniżający pH treści pokarmowej, przeznaczony dla gołębi. Posiada silne działanie przeciwko bakteriom m.in: E.coli, salmonella. Obniża pH przewodu pokarmowego. Zwalcza biegunki oraz infekcje przewodu pokarmowego. Zawartość lignosulfonianu sodu znacząco wpływa na wydajność preparatu.
Sód i potas zapewnia szybkie nawodnienie organizmu oraz reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową. Kwas cytrynowy posiada właściwości zakwaszające oraz działa ściągająco i przeciwzapalnie na błony śluzowe. Wpływa na ograniczenie występowania schorzeń przewodu pokarmowego, takich jak biegunka czy choroba obrzękowa.
Oregano zwiększa apetyt, wzmacnia żołądek. Reguluje procesy trawienne i przyswajanie pokarmów. Zapobiega biegunkom, działa odtruwająco, ma zdolności bakteriobójcze. Zawarta w nim substancja karwakrol zapobiega namnażaniu się gronkowców, których nie można zwalczyć dostępnymi antybiotykami.
Kwas jabłkowy, kwas mrówkowy, kwas propionowy oraz kwas fosforowy obniżają pH przewodu pokarmowego, zwiększają spożycie wody i karmy oraz wspomagają procesy trawienne. Zmniejszają ryzyko zatruć pokarmowych i obniżają śmiertelność. Działają bakteriobójczo na bakterie E.Coli i Salmonelli.
Zalecane stosowanie: Przy zmianie sposobu żywienia i po chorobach leczonych antybiotykami, aby ograniczyć zaburzenia równowagi jelitowej i odbudować florę bakteryjną. W przypadku problemów z trawieniem, przy rozluźnionych odchodach oraz przy spadku apetytu.
Główne składniki:
Chlorek sodu, chlorek potasu, witamina C, kwas ortofosforowy, kwas mrówkowy, kwas propionowy, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, lignosulfonian sodu, oregano
Dawkowanie:
- Profilaktycznie - 1ml / 1l wody, 2-3 razy w tygodniu
- Po antybiotykoterapii – 2ml / 1l wody
- W stanach chorobowych - 2ml / 1l wody, przez 3 dni
Dawka 1ml / 1l pH roztworu = 5,5; Dawka 2 ml / 1l pH roztworu = 4,00 (przy założeniu pH wody = 7,0)